Hoe kom je tot een juiste parkeerbalans?

06 Nov 2020

Leiden is in vele opzichten een prachtige stad. Ook vanuit parkeeroogpunt zijn er interessante ontwikkelingen te zien. Momenteel ben ik als parkeeradviseur betrokken bij twee woningbouwprojecten. Daar ligt onder andere de vraag op tafel hoe je tot een juiste parkeerbalans komt.

Er staat een boeiende formulering in de nieuwe, gemeentelijke ‘Beleidsregels Parkeernormen Leiden 2020’. Hierin worden bijvoorbeeld ook eisen gesteld aan de uitvoering van het parkeren. Dus niet alleen het aantal parkeerplaatsen dat moet worden gerealiseerd, maar ook aan de kwaliteit van het parkeren.

Kwantiteit en kwaliteit van parkeerplaatsen
Dat is geen verkeerde ontwikkeling in mijn optiek. Een slecht functionele indeling van de parkeerfaciliteit betekent in de praktijk namelijk dat het aantal werkelijk bruikbare parkeerplaatsen ontoereikend is. Als de parkeerbelasting groeit door een bepaalde ontwikkeling, leidt dat onherroepelijk tot meer parkeerdruk op de omgeving. En dat is nu precies wat een gemeente met haar parkeernorm wil voorkomen.

Ik ben sinds 2007 al als parkeeradviseur betrokken bij verschillende projecten in Leiden. Dat startte bij de ontwikkelingen achter het Centraal Station (LEVEL) en bij station Lammenschans (Bétaplein) voor GREEN Real Estate. Recenter ben ik betrokken bij de herontwikkeling - met behoud van de historische waarde voor de stad - van De Meelfabriek. Hier wordt momenteel door Van de Wiel Bouw hard gewerkt aan de realisatie van de parkeergarage onder de centrale tuin.

Welke stem heeft een gemeente?
De vraag is interessant: in hoeverre gaat de gemeente over de uiteindelijke kwaliteit van het parkeerproduct dat de ontwikkelaar aan de eindgebruiker aanbiedt? Een gemeente heeft daar zeker een stem in. Het belang van de haalbaarheid van het project en de verkoop- of verhuurbaarheid van woningen mét parkeren is immers ook in belang van de gemeente. Zeker als de gemeente ook wensen heeft voor en eisen stelt aan het type woningen en de beoogde doelgroepen.

De zoektocht naar de balans gaat over wensen, eisen en realiteit. Gemeente en ontwikkelaar hebben in zekere zin een gezamenlijk belang om de woningbouw te realiseren, ook gezien de landelijke krapte op de woningmarkt. Daarin spelen zowel het aantal parkeerplaatsen als de kwaliteit en functionaliteit van het parkeren een wezenlijke rol. Door het concretiseren van beide aspecten helpt Barticipation Parkeeradvies betrokken partijen inzicht te krijgen in de wederzijdse en gezamenlijke belangen. Met als doel een mooi eindproduct met bijhorend goed functionerende parkeerfaciliteit!

Categorieën
Thema's
Advertenties
Share this on