Paperless Parking is the new Ticketless

10 Feb 2023

Bij het inrijden van een parkeerfaciliteit moet je nog vaak een papieren kaartje pakken uit de inrijterminal zodat de slagboom opent. Dit kaartje hou je goed bij je. Want je zou het maar verliezen. Bij terugkomst betaal je bij de betaalautomaat en bij het uitrijden presenteer je het kaartje en verlaat je het terrein. Dit is een traditionele manier van betalen voor parkeren en zorgt voor extra rompslomp. Zowel voor de parkeeroperator als voor de parkeerder. Als operator kun je de customer journey soepeler inrichten door paperless parking aan te bieden; een duurzaam alternatief voor ticketless parking.

In deze blog legt Dries Calcoen, Global Product Marketing & Partnership Manager bij WPS Parking Solutions, uit wat paperless parkeren inhoudt, wat de voordelen zijn tegenover ticketless parkeren en hoe het concept de parkeerindustrie verandert.

Wat is paperless parking?

Bij paperless parking wordt het gebruik van papier voor zowel ticket als kwitantie overbodig gemaakt en handelingen tot een minimum gehouden. Je pinpas of het invoeren van het kenteken volstaat om de parkeerplaats te betreden en te verlaten. Papierloos parkeren elimineert de kosten van verbruiksartikelen in de terminal en de impact op het milieu die gepaard gaat met papiergebruik. En waar je bij het ticketless parkeren concept weliswaar ook geen ticket nodig hebt, wordt er nog wel een papieren kwitantie aangeboden. Paperless parking, de naam zegt het al, is volledig papierloos en daarbij vervalt juist ook de noodzaak voor een printer en of kaartgever. Het laatste roterende onderdeel wat zich in bijna elke terminal bevindt.

Het verhoogt de klantbeleving, aangezien de betaling digitaal is en kwitanties via QR-code direct op mobiel van de parkeerder kan worden gedownload of via mail worden gestuurd. Het in-en uitrijden van de parkeerfaciliteit verloopt geruisloos. En met zo min mogelijk belemmeringen. Dit zorgt voor een snellere verkeersdoorstroming en een hoge leessnelheid tegen een lagere TCO. Verder hoeven parkeerders zich geen zorgen te maken over verloren of beschadigde tickets, want deze vindt men altijd eenvoudig terug online.

De transitie naar paperless parking

Met de verbeterde kentekenherkenning en slimmere parkeermanagementsoftware biedt paperless parkeren een effectieve oplossing voor een efficiënter en duurzamer parkeerbeheer. Daarvoor hoeft geen compleet nieuw systeem worden aangeschaft maar kan een bestaande ParkAdvance installatie worden geüpgraded. Hierbij kunnen zowel ticketed als paperless parkeren naast elkaar bestaan. En uiteindelijk kan de stap naar volledig paperless parkeren worden genomen. Met als resultaat een zo optimale klantenreis voor de parkeerder.

Hoewel er verschillende identificeermogelijkheden zijn, maakt kentekenherkenning vaak deel uit van de ideale klantenreis. Zodra de kentekens van tegemoetkomende voertuigen door de automatische nummerplaatherkenning (ANPR) camera zijn gelezen en geregistreerd, gaat de slagboom omhoog. Bij het uitrijden wordt het kenteken opnieuw gelezen en gevalideerd of de parkeerder heeft betaald.  

Afhankelijk van de gewenste klantenreis zijn er meerdere opties beschikbaar om het parkeerbedrag te voldoen. Van contactloos betalen aan de uitrit tot betalen via mobiel. De simpelste oplossing is het contactloos betalen bij de uitrijden. Om een hogere doorloopsnelheid te garanderen is de meest logische optie dat de parkeerder zijn kenteken invoert

op de betaalautomaat en betaalt middels een van de beschikbare betaalmethoden. Een andere klantvriendelijke optie is WPS PAY. Hierbij hoeft de parkeerder zelf niet meer fysiek naar de kassa.

Tevens kan een bezoeker altijd op kenteken binnenrijden door middel van parkeerapps zoals EasyPark (ParkMobile), 4411JustPark of RingGo. De afrekening gebeurt dan automatisch via de desbetreffende app van de gebruiker.

De 5 voordelen van paperless parking

Zoals eerder aangestipt biedt het paperless parking concept tal van voordelen. Hieronder vind je de 5 belangrijkste voordelen op een rij:

1. Gemak voor bestuurders: bestuurders kunnen eenvoudig in-en uitrijden op kenteken, waardoor ze geen fysieke tickets of contant geld meer hoeven mee te nemen.

2. Duurzaam: naast dat papier overbodig is, zijn er ook minder bewegende onderdelen nodig in de terminal. Dit draagt bij aan een duurzamer gebruik van grondstoffen.

3. Minder onderhoud: er is geen noodzaak om papier aan te vullen en het onderhouden van de roterende delen in de terminal valt ook weg.

4. Lagere TCO: door uitsluitend gebruik te maken van cashloze betaalmogelijkheden en digitale ontvangstbewijzen te versturen, elimineer je bewegende onderdelen. Dit leidt tot een lagere TCO.

5. Adaptief vermogen met ParkID om de situatie aan te passen aan noden en wensen van parkeerder: met het paperless parking concept in combinatie met het ParkID parkeermanagementsysteem, ben je als operator verzekerd van een toekomstbestendige parkeeroperatie. Het toevoegen van aanvullende integraties die de klantenreis kunnen versterken kan eenvoudig via het WPS Platform.

Paperless parking is een revolutie in parkeerbeheer die veel voordelen biedt voor bestuurders, parkeerbeheerders en het milieu. Het systeem is efficiënt, handig, milieuvriendelijk en kostenbesparend, waardoor het een aantrekkelijke oplossing is voor parkeerbeheer in moderne steden. Met de opkomst van slimme steden en de toenemende vraag naar innovatieve parkeeroplossingen zal paperless parking de komende jaren een belangrijke rol spelen bij de transformatie van de parkeerindustrie.

Geïnteresseerd in het toepassen van dit concept in jouw omgeving? We kijken graag mee naar de mogelijkheden. Via het contactformulier kun je ons eenvoudig bereiken. 

Categorieën
Advertenties
Share this on