Catella Real Estate AG verwerft met Orange Investment Managers een parkeergarage op de luchthaven van Hamburg

01 Feb 2023

Catella Real Estate AG verwerft met Orange Investment Managers een parkeergarage op de luchthaven van Hamburg voor het speciale AIF "Catella Parken Europa".

Catella Real Estate AG (CREAG) verwerft samenmet Orange Investment Managers de parkeergarage P11 Holiday Park Plus "Weg beim Jäger" met 1.178 plaatsen op de luchthaven van Hamburg voor het AIF "Catella Parken Europa". De langetermijnhuurder van de in 2012 gebouwde parkeergarage is Q-Park, een van de grootste particuliere aanbieders van parkeerplaatsen in Europa. De verkoper is Parken & Immobilien Invest GmbH Hamburg.


De parkeervoorziening "Weg beim Jäger" is gebouwd met een hoofdstructuur van stalen en betonnen elementen en heeft in totaal 1.178 parkeerplaatsen en een geïntegreerde wachtruimte voor gebruikers van de pendeldienst van de luchthaven. Het pand, gebouwd in 2012, is gunstig gelegen op het kruispunt van de straten "Weg beim Jäger" en "Obenhauptstraße" in Hamburg-Fuhlsbüttel. De belangrijkste terminal van de luchthaven van Hamburg ligt op slechts 1,2 kilometer van de parkeergarage "Weg beim Jäger" en kan worden bereikt met de auto of de pendeldienst van de luchthaven. Met deze pendeldienst ben je in ongeveer 5 minuten in de terminal. In het aangrenzende industriegebied zijn tal van kantoren en logistieke bedrijven en hotels gevestigd. Alleen al binnen 300 meter van de parkeergarage bevinden zich 5 hotels, waaronder een Motel One, Ibis en Leonardo Inn Hotel.


De parkeergarage is tot medio 2037 verhuurd aan Q-Park, aangevuld met een verlengingsoptie van 3 maal 5 jaar. Q-Park exploiteert momenteel meer dan 800.000
parkeerplaatsen op ongeveer 5.800 locaties in 10 Europese landen en is daarmee de op één na grootste particuliere aanbieder van parkeerplaatsen in Europa.
De verkoper van het pand is "Parken & Immobilien Invest GmbH" te Hamburg, dat voor 100% in handen is van de Adler Group. Catella Real Estate AG en Orange Investment Managers werden bij de overname geadviseerd door McDermott Will & Emery (juridische due diligence), Reius Rechtsanwälte Partnerschaft (reglementaire due diligence), WTS Tax (fiscale due diligence) en PVM (technische due diligence). "Na de aankoop van twee parkeergarages in Parijs en een parkeergarage in Milaan in de tweede helft van 2022, breiden we nu de "Catella Parken Europa" portefeuille nog verder uit en diversifiëren we deze met de huidige aankoop van de  parkeergarage op Hamburg Airport", zegt Axel Bertram, Portfolio Management Catella Parken Europa over de huidige aankoop in Duitsland.


De locatie direct aan de luchthaven van Hamburg is ideaal. Naast vliegtuigpassagiers, die de luchthaven in een mum van tijd kunnen bereiken via de pendeldienst van de luchthaven, wordt de parkeergarage ook druk bezocht door bezoekers en werknemers van het naburige industriegebied.

Frenky Prins, Investment Manager bij Orange Investment Managers:
"We zijn erg blij dat we onze investeringen in Duitsland in deze uitdagende tijden kunnen uitbreiden. Wij verwachten de komende periode de portefeuille van "Catella Parken Europa Fonds" verder te kunnen diversificeren en uit te breiden met zeer aantrekkelijke parkeergarage investeringen gelet op de huidige pipeline.”
Met Q-Park, een gevestigde parkeerexploitant in heel Europa, werken wij al lange tijd succesvol samen in andere assets. Met deze gerenommeerde huurder stellen wij een stabiele cashflow veilig voor onze investeerders die in de huidige economische situatie een "infrastructuurgerelateerde" investering willen doen met een evenwichtig risicorendementsprofiel.

Over het fonds "Catella Parken Europa"
Het speciale open-end vastgoedfonds "Catella Parken Europa" (AIF in de zin van §§ 284, 230 e.v. KAGB) is een product van Catella Real Estate AG in samenwerking met Orange Investment Managers (www.orangeim.nl). Als partner met ervaring in de activaklasse "parkeren" treedt Orange Investment Managers op in een adviserende rol op het gebied van acquisities, portefeuille- en activabeheer, terwijl Catella verantwoordelijk is voor het verdere fondsbeheer, alsmede voor fondsenwerving, boekhouding en fondsadministratie.
Het fonds, dat in 2016 werd gelanceerd, belegt uitsluitend in parkeerfaciliteiten in Europese steden met meer dan 40.000 inwoners, een hoge centraliteitsindex en een duurzame vraag naar parkeerplaatsen. Het beleggingsconcept is geclassificeerd als "Core / Core+" (overeenkomstig de INREV-stijlclassificatie). Het fonds is uitsluitend bestemd voor institutionele en semi-professionele beleggers die 5 miljoen euro of meer willen investeren. Door te beleggen in Europese parkactiva profiteren beleggers van aantrekkelijke distributierendementen, waardestijging en diversificatiepotentieel met een evenwichtige risico-rendementsverhouding.


Over Catella Vastgoed AG
Catella Real Estate AG (CREAG), opgericht in januari 2007 en met hoofdkantoor in München, houdt zich bezig met het beheer van speciale vastgoedfondsen en het
verstrekken van advies over beleggingen in vastgoed. CREAG is een erkende vermogensbeheerder (KVG) volgens het Duitse investeringsrecht (KAGB). Het doel van de onderneming is het ontwerpen, ontwikkelen en beheren vanvastgoedbeleggingsfondsen met veranderlijk kapitaal, die aansluiten bij de expertise en de uitstekende marktpositie van de Catella-groep. CREAG beheert momenteel een vermogen van 7,7 miljard euro in 20 vastgoedfondsen (per 30 september 2022).


Over Orange Investment Managers
Orange Investment Managers, met hoofdkantoor in Amsterdam, is een internationale boutique gespecialiseerd in "real assets" met een bijzondere focus op operationeel vastgoed. Het bedrijf werd opgericht in 2015 en het beheerd vermogen is sindsdien gegroeid tot 550 miljoen euro in zeven Europese landen. Orange IM biedt expertise en een deskundig netwerk voor institutionele beleggers die toegang zoeken tot investeringen in hotels, serviceflats en parkeergarages.


Categorieën
Share this on