Ballast Nedam en Nieuwegein werken samen aan de groenste en duurzaamste parkeergarage

17 Oct 2022

Ballast Nedam en gemeente Nieuwegein gaan samenwerken aan de groenste en duurzaamste parkeergarage van Nederland: Parkeergarage Zuid. Op 13 oktober 2022 stelde de gemeenteraad van Nieuwegein geld beschikbaar voor het maken van het uiteindelijke ontwerp voor de parkeergarage. Hiermee is er groen licht voor beide partijen om samen aan de slag te gaan.


Impressie Parkeergarage Zuid in Nieuwegein, Ballast Nedam wUrck Moss

Prettig, gezond en veilig
Ballast Nedam won de inschrijving voor de nieuwe parkeergarage, mede door hun visie op duurzaamheid en leefbaarheid. Deze sluit aan bij de ambitie van de gemeente om van City Nieuwegein de duurzaamste binnenstad van Nederland te maken. Ballast Nedam zet onder meer de natuur in als ontwerpoplossing voor een prettige, gezonde en veilige leefomgeving voor mens en dier.

De plek
Parkeergarage Zuid komt naast het Zuidstedeviaduct. Ingeklemd tussen het St. Antonius ziekenhuis met bijbehorende parkeergarage, de warmtecentrale en het water van de Doorslag. Op de plek wordt nu achter een slagboom geparkeerd. Parkeergarage Zuid moet ruimte bieden aan ruim 550 parkeerplekken. Hiervan zijn er circa 237 bestemd voor toekomstige bewoners van CityPromenade. CityPromenade is de nieuwbouw gesitueerd naast het Stadshuis en Theater De KOM. De bouw hiervan gaat eind oktober van start.

City leefbaar en bereikbaar
Wethouder Ellie Eggengoor: ‘Bij duurzaamheid denk je niet direct aan het bouwen van een parkeergarage. We blijven in onze stad ook zeker stimuleren om lopend, met de fiets of met het OV naar onze binnenstad te komen. Toch is Parkeergarage Zuid nodig. De komende jaren groeit de stad. In City alleen al komen meer dan 2.100 nieuwe woningen. Dat vraagt om meer parkeermogelijkheden om de stad, ook tijdens piekmomenten, leefbaar en bereikbaar te houden. Fijn dat we in Ballast Nedam een partij gevonden hebben die in onze hoge ambities meegaat. Een partij die met ons samen wil werken aan een ontwerp voor een prettige, gezonde en veilige leefomgeving voor mens en dier.’

Hoogwaardige architectuur met oog voor de omgeving
Oriol Casas Cancer (architect-partner wUrck): ‘Een parkeergarage is vaak het eerste contact met een stad. Het ontwerp van Parkeergarage Zuid is een weerspiegeling van de ambities van de gemeente Nieuwegein voor City. Een voorbeeld van hoogwaardige architectuur waar duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusiviteit de kern vormen. Een nieuw visitekaartje voor de bezoekers van de binnenstad’.

Thom Hienekamp (directeur Ballast Nedam Park & Connect): wij zijn ontzettend trots dat wij het ontwerp mogen maken voor dit ambitieuze project. Naast duurzaam en met verantwoordelijk gebruik van bouwmaterialen, wordt deze garage een groene steppingstone voor flora en fauna. Het maken van deze duurzame, groene garage in een intensieve samenwerking met de gemeente, in deze zeer complexe omgeving, is ons op het lijf geschreven. Dit zijn de projecten waar wij enorm enthousiast van worden.

Vervolg
Als het ontwerp voor Parkeergarage Zuid klaar is, zijn ook de kosten bekend. De bouw van de parkeergarage kan beginnen, als de gemeenteraad instemt met de kosten voor de bouw. Dit besluit wordt verwacht in maart 2023.


BRON

Categorieën
Thema's
Advertenties
Share this on