Parkeernormen volgens NEN 2443

28 Jun 2023

Het plannen en ontwerpen van parkeerfaciliteiten is een complexe taak die vraagt om zorgvuldige overweging van verschillende factoren. Om gemeenten, ontwikkelaars en ontwerpers te helpen bij het creëren van efficiënte en doordachte parkeeroplossingen, is de Nederlandse norm NEN 2443 ontwikkeld. Deze norm bevat richtlijnen en aanbevelingen voor het bepalen van de benodigde parkeercapaciteit bij verschillende functies en locaties. In dit artikel gaan we dieper in op de NEN 2443-norm en de voordelen van het toepassen ervan bij parkeervraagstukken.

Het belang van parkeernormen

Parkeernormen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar is voor een bepaalde functie of locatie. Het niet naleven van parkeernormen kan leiden tot overvolle straten, parkeerproblemen en zelfs verkeerscongestie. Door het toepassen van de NEN 2443-norm kunnen gemeenten en ontwikkelaars zorgen voor een evenwichtige verdeling van parkeerplaatsen en de mobiliteit in stedelijke gebieden bevorderen.

Flexibiliteit en maatwerk

Een van de belangrijkste kenmerken van de NEN 2443-norm is de flexibiliteit en de mogelijkheid voor maatwerk. De norm biedt een basisreferentie voor parkeernormen, maar houdt ook rekening met specifieke kenmerken en omstandigheden van een bepaalde locatie. Verschillende factoren, zoals de functie van het gebouw, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de aanwezigheid van andere voorzieningen, worden meegenomen bij het bepalen van de benodigde parkeercapaciteit. Dit zorgt ervoor dat parkeeroplossingen afgestemd zijn op de lokale behoeften en niet over- of ondergedimensioneerd zijn.

Stimulering van duurzame mobiliteit

De NEN 2443-norm moedigt ook duurzame mobiliteit aan door het bevorderen van fietsparkeren en de integratie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De norm bevat richtlijnen voor het aantal en de locatie van fietsenstallingen, waardoor fietsen een aantrekkelijk alternatief worden voor korte afstanden. Bovendien worden er aanbevelingen gedaan voor het installeren van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, waardoor de overgang naar schone mobiliteit wordt ondersteund.

Toekomstbestendige parkeeroplossingen

Met de snelle veranderingen in mobiliteitstechnologieën is het belangrijk om parkeeroplossingen toekomstbestendig te maken. De NEN 2443-norm houdt rekening met trends zoals gedeelde mobiliteit en autonome voertuigen. Door flexibiliteit in ontwerp en ruimteplanning kunnen parkeerfaciliteiten gemakkelijk worden aangepast aan nieuwe vormen van mobiliteit. Bij het implementeren van parkeeroplossingen volgens de NEN 2443-norm, kan rekening worden gehouden met innovatieve ontwikkelingen. Denk hierbij aan slimme parkeersystemen zoals realtime beschikbaarheidsinformatie en betalingen via mobiele apps.

 

Benieuwd naar hoe Triflex u kan helpen bij uw parkeeruitdaging? Download dan hier de gratis whitepaper 'Bouwstenen voor de perfecte parkeergarage of neem contact met ons op via marketing@triflex.nl of via +31 38 460 20 50



Categorieën
Advertenties
Share this on