Continental Car Parks ontwikkelt nieuw concept van energiepositieve houten mobiliteitshub

24 Jun 2021

Continental Car Parks heeft een nieuw bouwsysteem ontwikkeld voor een energiepositieve houten parkeervoorziening. Het concept genaamd CircuHUB is speciaal ontwikkeld voor bovengrondse parkeergarages en mobiliteitshubs en is uniek door slim gebruik van beschikbare ruimte, circulaire materialen en de energiepositieve functie.


Mobiliteit verandert

Mobiliteit en parkeervraagstukken maken de laatste jaren een enorme verandering door. De geplande energietransitie, ruimtegebrek, deelmobiliteit en elektrische auto’s vragen om creatieve oplossingen. De coronapandemie doet daar nog een schepje bovenop. CircuHUB is modulair en volledig demontabel en dat maakt dat er flexibel kan worden ingespeeld op de klantvraag. Als de vraag naar parkeercapaciteit wijzigt of er is behoefte aan andere functies, dan is de voorziening eenvoudig aan te passen of te demonteren. Het bouwsysteem bestaat voornamelijk uit houten bouwelementen en met speciale modules kan de hub multifunctioneel gemaakt worden door toevoeging van bijvoorbeeld een pakketafhaalpunt, fietsenstalling of
ontmoetingsruimte. Tevens is er ruimte voor deelmobiliteit zoals elektrische auto’s, fietsen en scooters. Het concept scoort hoog op circulariteit mede omdat de materialen grotendeels opnieuw inzetbaar zijn.


Commercieel directeur Jeroen Drenth:
Ons concept speelt in op de vraag naar flexibele en duurzame parkeeroplossingen in gebiedsontwikkelingen. Het is steeds belangrijker efficiënt om te gaan met de schaarse ruimte en fraaie invullingen mee te nemen in gebiedsontwikkelingen. Met ons concept blijven woonwijken autoluw en goed bereikbaar en is er meer ruimte om de leefbaarheid van het gebied te vergroten in de vorm van bijvoorbeeld groen of ontmoetingsplekken. De modulaire, circulaire en duurzame eigenschappen van onze houten CircuHUB zijn een primeur op het gebied
van mobiliteitshubs.


Voordelen van hout
Continental Car Parks liet bij de ontwikkeling van het concept onderzoek doen naar de haalbaarheid van de houten parkeervoorziening. Hout blijkt een veilige en duurzame oplossing te zijn en zowel gemeenten als projectontwikkelaars blijken interesse te hebben. De fundatie van de parkeergarage wordt nog wel van beton gemaakt, de liggers en de vloeren zijn van hout. Ongeveer tachtig procent van de voorziening bestaat uit houten onderdelen. De constructie van CircuHUB is daardoor minder zwaar dan die van traditionele bouwsystemen.

Een ander voordeel is de duurzame eigenschap van hout. Ten opzichte van staal en beton komt bij de productie van hout nauwelijks CO2 vrij. Hout slaat zelfs langdurig CO2 op. Daarnaast is binnen gebiedsontwikkelingen de inpasbaarheid van een voorziening een belangrijk onderdeel. Het is door de warme, natuurlijke uitstraling gemakkelijker draagvlak te creëren voor een houten parkeergarage. Het hout van CircuHUB wordt voor toepassing bewerkt tegen bacteriën en invloeden van buitenaf.

Categorieën
Share this on