Het dak als oplossing voor parkeren

23 Sep 2022

Een dak als kunstobject, om op te recreëren of te parkeren, om energie mee te winnen of om water op te beheren: de afgelopen 20 jaar heeft het dak veel extra functies gekregen. En waarom ook niet? De ruimte is er en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Parkeren is een goede functie voor een dak. Maar waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van parkeerdaken? Triflex zet een aantal belangrijke zaken op een rijtje.

 

Een verkeersdak kan efficiënt worden ingedeeld. Niet alleen om op te parkeren, maar ook om er een gebruiksdak van te maken. Dit creëer je door groen te combineren met een parkeerdak dat geschikt is voor zware belasting (door auto’s of bomen). Dit fleurt parkeerdaken gelijk op, wat tevens een fijne en andere beleving geeft aan de bezoekers. Triflex kan hier aan bijdragen door details af te dichten, waardoor een waterdichte en wortelwerende functie wordt gecreëerd.

 

BESCHERMDE PARKEERVOORZIENING

Bij parkeren boven leefruimtes komt een hoop kijken en daarom worden er hoge eisen gesteld aan het afdichtingssysteem. Een intensief gebruikte parkeervloer vraagt om het best mogelijke afwerkingsniveau: mechanisch zwaar belastbaar, esthetisch, waterdicht, slijtvast én veilig antislip. Triflex heeft systemen in het assortiment, die hiervoor goede oplossingen bieden.

 

ESTHETISCH ÉN VEILIG

Het is van belang dat een parkeerdak een veilige omgeving is voor bezoekers. Door het aanbrengen van een antisliplaag is het mogelijk om comfort en veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Ook kunnen trappen afgewerkt worden met Triflex. Naast een veilige omgeving, is een esthetische uitstraling ook belangrijk. Kleur en decoratie spelen een grote rol bij de afwerking. Door de combinatie van verschillende kleuren en pictogrammen op vloeren, wanden of oppervlaktes krijgt een parkeergarage een eigen identiteit.

 

Kleurgebruik zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer de vluchtroute een andere kleur heeft dan de reguliere route. Een goede routestructuur voor voertuigen en voetgangers vergroot automatisch de verkeersveiligheid. Die structuur moet overzichtelijk, zichtbaar, begrijpelijk, berijdbaar en beloopbaar zijn.

Categorieën
Share this on