De gevolgen van lekkage in een parkeergarage

25 Jul 2022

Een veelvoorkomend probleem in parkeergarages is lekkages. Maar wat zijn daar nou de gevolgen van en hoe kun je lekkages voorkomen? Daniëlle van Arkel – Adviseuse binnen BetonRestore vertelt hier meer over in deze blog.

Lekkage in parkeergarages kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld scheurvorming, dilataties die kapot zijn of lekkages bij aansluitingen van putafvoeren. Maar het kan simpelweg natuurlijk ook dat de levensduur is bereikt, of dat een parkeergarage in de loop der jaren een andere gebruiksfunctie heeft gekregen die niet geënt is op de nieuwe situatie. Hierbij kun je denken aan een voormalige stallingsgarage die nu gebruikt wordt als openbare parkeergarage waardoor er door meer verkeersintensiteit een grotere belasting ontstaat. In de praktijk komen we helaas ook voorbeelden tegen van verkeerd toegepaste afdichtingssystemen.

De gevolgen van lekkages brengen vaak ongemakken met zich mee, maar kunnen ook nog eens  gevaarlijk zijn. Elektrische installaties kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken waardoor de financiële schade grote impact zal hebben. Door schade aan de elektrische installaties kan de verlichting uitvallen, maar ook detectiesystemen en overige installaties kunnen ontregeld worden.

Carbonatatie- of chlorideschade

Daarnaast kan er schade aan het beton ontstaan, waaronder carbonatatie- of chlorideschade. Bij carbonatatieschade zal de wapening gaan roesten. Die zal vervolgens uitzetten waardoor de zgn. schollen van het beton afgedrukt worden en waardoor betonschade ontstaat. Bij chlorideschade door bijvoorbeeld het inrijden van pekel en zouten ontstaat er een schade waarbij de wapening volledig zal worden aangetast, waardoor de constructieve veiligheid mogelijk niet meer gewaarborgd is. Tevens zorgt deze chlorideschade voor zgn. stalactieten (uitbloeiingen) die schade kunnen geven aan de lak van onderstaande voertuigen. Bij deze twee schades wordt het beton dus aangetast en is de constructieve veiligheid (mogelijk) niet meer gegarandeerd. Door het plegen van tijdig onderhoud zijn bovenstaande problemen te voorkomen.

Bent u benieuwd naar de staat van uw parkeergarage en wilt u lekkages voorkomen? Dan kunnen wij een gedegen onderzoek voor u doen en eventueel het gehele traject verzorgen. U kunt bij BetonRestore terecht voor renovatie- en onderhoudswerkzaamheden in uw parkeergarage, bijvoorbeeld voor renovatie en onderhoud van uw parkeerdakenparkeerdekken, parkeerkelders en hellingbanen. Wij praten u graag bij over onze werkwijze.

 

 

Daniëlle van Arkel – Adviseuse

Categorieën
Advertenties
Share this on