Tips en tricks bij het ontwerpen van fietsparkeergarages

10 Jun 2022

Parkeren is niet alleen een belangrijk onderwerp voor automobilisten: ook fietsers hebben behoefte aan mogelijkheden om hun fietsen, gemakkelijk en veilig te parkeren. Gemeenten worstelen vaak met fietsparkeergarages. Te weinig plaats in de openbare ruimte voor stallen speelt hierbij vaak een rol. Maar met welke wet-en regelgeving moet je rekening houden? En hoe kan je kleur gebruiken om een parkeergarage visueel aantrekkelijk en veilig te maken? De perfecte fietsparkeergarage is niet zomaar gebouwd.

 

In deze blog zetten wij alle tips en tricks voor het ontwerpen van fietsparkeergarages op een rijtje.

 

Uitdaging

Mensen kiezen steeds meer voor duurzame vervoersmiddelen, zoals de fiets, om van A naar B te komen. De fiets draagt steeds meer bij aan het verbeteren van de stedelijke bereikbaarheid en leefbaarheid. Door deze sterke groei, heeft fietsparkeren een belangrijke rol gekregen. Vanuit landelijke en lokale overheden en organisaties is er steeds meer aandacht voor fietsparkeervoorzieningen. Daarnaast is de diversiteit aan typen fietsen en accessoires zoals kratjes en kinderzitjes toegenomen. Dit zorgt ook weer voor nieuwe ontwerp uitdagingen.

 

Een veelvoorkomend probleem in Nederland is het gebrek aan plaatsen om fietsen te stallen. Hierdoor worden fietsen vaak gestald op plekken waar dat niet zou moeten. Dit leidt ertoe dat op veel plaatsen een chaotisch beeld ontstaat en soms ook onveilige situaties, daarom kan een goed ingerichte fietsparkeergarage hier het verschil maken.

 

Wet-en regelgeving

Bij het ontwerpen en inrichten van fietsparkeergarages is het belangrijk om rekening te houden met wet- en regelgeving. Wij zetten een aantal belangrijke aspecten op een rijtje:

 

      Gebruikerseisen. Hieronder valt de toegankelijkheid en bereikbaarheid. De fietsparkeergarage moet makkelijk te vinden zijn en het moet inzichtelijk zijn voor de gebruiker.

      Sociale veiligheid. De fietsenstalling moet ingepast zijn in een sociaal veilige omgeving, dus voldoende in het zicht en met veel mensen in de omgeving. Daarom moet de stalling overzichtelijk en licht van kleur zijn.

      Brandpreventie. De fietsenstalling moet voldoen aan de eisen die de brandweer stelt op het gebied van brandbestrijding en brandwering.

      Fietsrekken. De fietsenrekken moeten zijn voorzien van aanbindmogelijkheden volgens het Normstellend document fietsparkeersystemen (Fietsparkeur). Denk hierbij ook aan tilhoogte, terugrolbeveiliging, afstand tussen de fietsen en schadepreventie aan de fiets.

      Ontwerpeisen. De stalling moet vanuit stedenbouwkundig perspectief goed ingepast worden in de omgeving en het moet een goede aantrekkelijke vormgeving hebben.

 

 

Daarnaast is het ook van belang dat de fietsparkeergarages beschermd zijn tegen de belastingen die het moet verdragen (mechanische belasting en waterdichtheid).

 

Meer weten over wet-en regelgeving? Bekijk hier het Normstellend document

 

Triflex draagt bij

Bij fietsparkeergarages is het belangrijk dat ze beschermd zijn en voor jaren mee kunnen. Dat is precies waar Triflex met haar producten een waardevolle bijdrage kan leveren. Of het nou gaat om een begane grond, parkeerkelder of parkeerdak, Triflex biedt diverse duurzame oplossingen om fietsparkeren mogelijk te maken.

 

Kleurgebruik

Door de combinatie van verschillende kleuren en pictogrammen krijgt een fietsparkeergarage een eigen identiteit. Kleurgebruik zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Kleurige geleidingssystemen sturen bezoekers op de juiste manier de fietsparkeergarage in, maar ook weer uit. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt botsingen. Op deze manier worden de gebruikerseisen ook gewaarborgd.

 

Een veilige, ontspannen atmosfeer in een fietsgarage is verrassend goed haalbaar. Opvallend oranje, duurzaam wit of een bleekgroene kleur om de fietsparkeerplaats passend te maken bij de omgeving; voor elke vraag is er wel een oplossing te bedenken.  Zo is bijvoorbeeld het Triflex CPS-C+ systeem een antislipsysteem voor parkeervloeren dat is ontwikkeld volgens de meest recente inzichten in kleur- en lichtontwerp voor openbare ruimtes. Dit waarborgt weer de sociale veiligheid en zorgt ervoor dat er veel ontwerp mogelijkheden zijn.

Categorieën
Advertenties
Share this on