Energiepositieve parkeergarage Universiteit Utrecht spectaculair geopend

13 Jan 2022

Een unieke parkeergarage vraagt om een bijzondere opening. De modulaire, circulaire én energiepositieve parkeergarage op het Utrecht Science Park is met veel spektakel in gebruik genomen.

Energieleverend

Parkeergarage Olympos heeft vier parkeerlagen, waarmee de universiteit de parkeercapaciteit heeft uitgebreid van 118 naar 320 parkeerplaatsen. De parkeervoorziening wekt meer energie op dan het verbruikt met zonnepanelen, accu’s die zorgen voor het opslaan van de elektriciteit en onder meer ledverlichting en een energiezuinige personenlift. Omliggende gebouwen kunnen op deze manier van energie worden voorzien. De hellingbaan is zo gebouwd dat er in de winter geen verwarming nodig is en de volledige benedenverdieping is voorzien van laadpalen.

Circulair en modulair

Ons modulaire en demontabele Flexideck parkeersysteem vormt de basis van de parkeergarage. Zo kan er in de toekomst worden ingespeeld op veranderende parkeerbehoeften. Alle bouwmaterialen zijn geregistreerd middels een materialenpaspoort van Madaster, waarmee er op de lange termijn zicht is op de gebruikte grondstoffen en materialen, zodat ze bij sloop in de markt kunnen worden aangeboden en opnieuw ingezet. Door het materialenpaspoort is de parkeergarage grotendeels circulair en voldoet aan diverse criteria voor het behalen van een BREEAM en ESPA-Gold certificering.

Stukje Utrecht

De gevel van de parkeergarage is voorzien van onderhoudsarme houtenlamellen in combinatie met een plint van schanskorven en groene beplanting. Een leuk detail is dat deze schanskorven gevuld zijn met restmaterialen van lokaal gesloopte gebouwen, zoals tweedehands stenen, dakpannen en betonpuin. Onder het puin zitten ook restjes van de Domtoren die vanwege de renovatie van de toren zijn vrijgekomen.


Categorieën
Share this on