Bouw energiepositieve parkeergarage Universiteit Utrecht nadert oplevering

13 Nov 2021

Op het Utrecht Science Park leggen wij de laatste hand aan de parkeervoorziening voor de Universiteit Utrecht. Parkeergarage Olympos is een unieke parkeergarage: modulair, circulair en energiepositief.

Energieleverend

De vierlaags parkeervoorziening zorgt voor uitbreiding van de parkeercapaciteit van de universiteit van 118 naar 320 parkeerplaatsen. De Universiteit Utrecht heeft uitgesproken duurzaamheidsambities die centraal staan in de gehele bedrijfsvoering. Nieuwe gebouwen moeten functioneel, gezond in termen van welzijn en comfort, energieopwekkend en circulair zijn. Deze thema’s stonden dan ook centraal bij de planontwikkeling voor de parkeergarage. Parkeergarage Olympos wekt meer energie op dan het verbruikt middels zonnepanelen, accu’s die zorgen voor het opslaan van de elektriciteit en onder andere ledverlichting en een energiezuinige personenlift. De hellingbaan is zo geconstrueerd dat er in de winter geen verwarming nodig is en de volledige benedenverdieping wordt voorzien van laadpalen. De parkeergarage kan omliggende gebouwen van energie voorzien en is dan ook een mooi voorbeeld in het kader van de energietransitie.

Circulair en modulair

Parkeergarage Olympos is gerealiseerd met ons Flexideck parkeersysteem: een modulaire, demontabele parkeeroplossing waarmee in de toekomst flexibel kan worden ingespeeld op veranderende parkeerbehoeften. Alle bouwmaterialen worden geregistreerd middels een materialenpaspoort van Madaster. Met dit registratiebewijs van toegepaste bouwmaterialen is er op de lange termijn zicht op de gebruikte grondstoffen en materialen, zodat ze bij sloop in de markt kunnen worden aangeboden en opnieuw ingezet. Door het materialenpaspoort is de parkeergarage grotendeels circulair en voldoet aan diverse criteria voor het behalen van een BREEAM en ESPA-Gold certificering.

Stukje Domtoren

De gevel van parkeergarage Olympos is voorzien van onderhoudsarme houten lamellen in combinatie met een plint van schanskorven en groene beplanting. Een leuk detail is dat deze schanskorven gevuld zijn met restmaterialen van lokaal gesloopte gebouwen, zoals tweedehands stenen, dakpannen en betonpuin. Onder het puin zitten ook restjes van de Domtoren die vanwege de renovatie van de toren zijn vrijgekomen.


Categorieën
Thema's
Advertenties
Share this on