Spark op BNR nieuwsradio: ‘Je ziet dat het nu al vechten om een plekkie is’

01 Sep 2017

BNR Nieuwsradio: “Dicht bij huis parkeren wordt door steeds meer gemeenten moeilijker gemaakt. Veel mensen kunnen in hun woonplaats geen parkeervergunning meer krijgen, blijkt uit een analyse van BNR. Bewoners worden gedwongen een parkeerplaats op eigen terrein te ontwikkelen of om hun auto weg te doen.

In de uitzending van BNR nieuwsradio de ochtendspits bij Bas van Werven geeft Spark (Eric Stuyfzand) haar visie hierop.

Beluister het fragment.

Bekijk het artikel op de website van BNR of lees hieronder verder.

Door webredactie BNR –
Dicht bij huis parkeren moeilijker gemaakt
Uit navraagwerk bij NEPROM, drie projectontwikkelaars en de parkeernota’s van diverse grote steden blijkt dat gemeenten bewoners steeds meer verantwoordelijk houden voor een eigen parkeerplek. Gemeenten willen hun stad bereikbaar en leefbaar houden.

Nieuwe parkeernorm
In Amsterdam werd twee maanden geleden een nieuwe parkeernorm ingesteld. Bewoners van nieuwbouw krijgen in de hoofdstad geen parkeervergunning meer voor parkeren op straat, ook niet de nieuwbouw waar geen eigen parkeerplek bijzit.

Fors betalen
Ook Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Delft en Utrecht hanteren een inperkend parkeerbeleid. Zo wordt in de nieuwe woonwijk Cartesius Driehoek veel minder parkeerplaatsen gerealiseerd dan gebruikelijk. De gemeente zegt in deze wijk in te zetten op het  gebruik van het openbaar vervoer.

Parkeervergunningen worden bijna overal steeds duurder. Als je een nieuwbouwhuis koopt, is de kans groot dat je fors moet betalen. Een parkeerplaats kost al snel tienduizenden euro’s.

Gehecht aan de auto
Directeur Wienke Bodewes van projectontwikkelaar Amvest herkent de trend. De projectontwikkelaar bouwt zelf ook steeds vaker woningen waarbij je niet mag parkeren. ‘In Den Haag hebben we een project met parkeerplekken voor deelauto’s, en in Eindhoven kiezen we ook voor een beperkte parkeervoorziening. Maar op beide plekken is het OV goed.’

Toch zullen er voorlopig nog veel woningen met parkeerplekken zijn, denkt Bodewes. ‘Men is te veel gehecht aan de auto, vooral gezinnen met kinderen in plekken buiten binnensteden. Je moet ook opletten voor wie je zulke projecten bouwt. Het gaat om de doelgroep. We zien dat het daar nog weleens misgaat: dat het nieuwbouwproject niet aansluit bij de doelgroep.’

Soms werkt het om op deze manier het autobezit te ontmoedigen, zegt Eric Stuyfzand. consultant bij Spark. Het aantal vergunningen is ook gekoppeld aan de manier waarop de parkeerbehoefte bij een woning of een kantoor moet worden ingevuld. ‘Daar zijn regels voor: als je een woning bouwt moet je een of twee parkeerplaatsen aanleggen. Dat ging vroeger misschien wat makkelijker, maar in binnenstedelijk gebied is die ruimte veel kostbaarder.’

Op de hoogte blijven? Volg ons op Twitter, Facebook & LinkedIn

Categorieën
Thema's
Advertenties
Share this on