Extra parkeerplaatsen voor vergunninghouders in centrum Amsterdam

10 Jun 2013

Extra parkeerplaatsen voor vergunninghouders in centrum Amsterdam

Parkeergarage Markenhoven heeft op 23 mei jl. op feestelijke wijze haar deuren geopend voor vergunninghouders. De mogelijkheid om deze nieuwe doelgroep op klantvriendelijke wijze te kunnen faciliteren, is gerealiseerd op basis van een intelligente online koppeling gebaseerd op Webservices, tussen het parkeermanagementsysteem van SKIDATA en het gemeentelijke vergunningensysteem (SHVP).

De gemeente Amsterdam wil ongebruikte inpandige parkeerplaatsen inzetten om haar burgers te faciliteren. Dit is onderdeel van het Parkeerplan van verkeerswethouder Eric Wiebes dat eind 2012 is aangenomen. “Parkeergarages zijn vooral ’s avonds vaak de meest autoluwe plekken van Amsterdam, terwijl de straten juist vol staan. Komende jaren worden tot maximaal 5.000 extra parkeerplekken gerealiseerd in bestaande en nieuwbouw garages voor bewoners met een parkeervergunning. We willen de bestaande parkeergarages beter gaan benutten en auto’s, als de eigenaar dat wil, meer onder de grond brengen. Daar profiteert iedereen van: de autobezitter die minder lang naar een parkeerplaats hoeft te zoeken, mensen die op de wachtlijst staan krijgen eerder een vergunning en het straatbeeld wordt mooier met minder auto’s in het zicht.” aldus verkeerswethouder Wiebes.

SKIDATA Kentekenherkenning
SKIDATA heeft zich samen met de gemeente gebogen over het vraagstuk om vergunninghouders, op een klantvriendelijke en efficiënte wijze, toegang te kunnen geven tot de gemeentelijke garages. De SKIDATA filosofie van Seamless Access en Hassle-Free parkeren zijn hierbij als vertrekpunt aangehouden. De gemeente had ook als doel gesteld dat het faciliteren in de parkeergarage geen extra kosten voor de vergunninghouder met zich mee zou moeten brengen. Dus kostentechnisch een efficiënte oplossing. Geen sinecure gezien de hoge eisen die werden gesteld. Op basis van het vraagstuk, en alle technische aspecten en functionele criteria die hierbij meespeelde, is een toegangssystematiek gekozen op basis van de geïntegreerde kentekenherkenning van het SKIDATA systeem. 

De kentekenterminal scant bij het in- en uitrijden het kenteken en checkt online in het centrale vergunningensysteem (SHVP) van de gemeente. Hierbij wordt binnen een fractie van een seconde bekeken of de vergunninghouder geautoriseerd is om zijn auto in de parkeergarage te parkeren. Indien deze geautoriseerd is, opent de slagboom automatisch. Om de parkeergarage te voet te kunnen verlaten of te betreden, hebben de vergunninghouders een Mifare sleutelhanger ontvangen, die gekoppeld is aan het kenteken. 

Andere parkeergarages
Na de zomer zullen de overige gemeentelijke centrumgarages (Stadhuis/ Muziektheater, Willemspoort en de Piet Heingarage) uitgerust gaan worden met deze innovatieve functionaliteit. Hierdoor worden in totaal 500 extra parkeerplaatsen voor vergunninghouders gecreëerd. Tot 2020 streeft Gemeente Amsterdam om nog eens 1.700 parkeerplekken bij te bouwen.

Voor meer informatie over dit project, kunt u contact opnemen met SKIDATA via 0180-692100.

Related projects
Categorieën
Advertenties
Share this on