De eerste indruk van een stad: parkeergarages

13 Mar 2024

Nu gemeenten er steeds vaker voor kiezen om auto’s te parkeren in parkeergarages in plaats van op straat, gelden parkeergarages steeds meer als eerste indruk van een binnenstad. En voor een optimale eerste indruk krijg je vaak maar één kans. Maar wat maakt een parkeergarage nou eigenlijk goed? Aan welke eisen moet die voldoen?

De perfecte parkeergarage is niet zomaar gebouwd. Er zijn ontzettend veel aspecten om rekening mee te houden, zoals met de veiligheidsrichtlijnen van NEN 2443 (sociale-, constructieve- en verkeersveiligheid). De NEN 2442 is een leidraad voor het ontwerpen van parkeervoorzieningen en is opgesteld door vooraanstaande partijen uit de parkeersector. Daarnaast is duurzaamheid ook een belangrijk thema, denk hierbij aan eisen voor elektrische oplaadpunten. Triflex helpt graag bij de realisatie.

Sociale veiligheid

Gebruikers van de parkeergarage moeten zich veilig kunnen bewegen in het gebouw, zonder een gevoel van dreigend geweld. Verlichting, de aanwezigheid van toegangspoorten (eventueel snel sluitende speedgates), camera’s en personeel, design en routing kunnen allemaal bijdragen aan een veilig gevoel in parkeergarages. De uitstraling en het comfort van een parkeergarage zijn van grote invloed op de beleving van de bezoeker. Met de producten van Triflex valt elke uitstraling te creëren die u wenst, doordat de producten in alle kleuren te mengen zijn.

Verkeersveiligheid

Een goede routestructuur voor voertuigen en voetgangers vergroot automatisch de verkeersveiligheid. Maak afdelingen en verdiepingen herkenbaar voor de bezoeker door kleurgebruik of benamingen. De bezoeker kan op die manier in een oogopslag zien waar hij naar toe moet. Naast de bewegwijzering met borden zijn ook de markeringen belangrijk voor de verkeersveiligheid. Zorg dat de belijning en pijlen voor looproute, rijroute en parkeervakken op de juiste plekken worden aangebracht. Bij verkeersveiligheid zijn ook snelheidsbeperkende maatregelen zoals drempels belangrijk. Ook hier kunnen de producten van Triflex oplossing bieden. Meer informatie over verkeersveiligheid? Beluister onze podcast over wayfinding.

Constructieve veiligheid

Alle constructiedelen in een parkeergarage moeten volgens de NEN 2443 waterdicht zijn en ook zonder afwerking vloeistofkerend. Het voorkomen van condensvocht is ook belangrijk, omdat dit schade kan veroorzaken aan geparkeerde voertuigen. Daarnaast moet op het laagste punt van hellingbanen die helemaal of deels in de open lucht liggen, een wateropvanggoot aanwezig zijn. Met de producten en systemen van Triflex worden lekkages in parkeerdekken voorkomen doordat details en grote oppervakken naadloos en waterdicht worden afgewerkt.

Duurzaamheid als hoofdprioriteit

Duurzaamheid zal een integraal onderdeel zijn van toekomstige parkeergarages. Ze zullen worden ontworpen met het oog op energie-efficiëntie, milieuvriendelijke materialen en groene technologieën. Zo neemt bijvoorbeeld ook de vraag naar elektrische voertuigen (EV's) aanzienlijk toe. Dit betekent dat de infrastructuur voor het opladen van voertuigen omhoog geschaald moet worden. Om te helpen, kunnen parkeergarages worden verbeterd met opvallende gekleurde richtingaanwijzers en teksten. Bovendien kan de veiligheid en de algehele gebruikerservaring worden verbeterd door antisliploopbruggen en oversteekplaatsen, om voetgangers veilig van de oplaadstations naar nabijgelegen bestemmingen te leiden.

Het kleurenspectrum van Triflex biedt vele kleuren en verschillende afwerkingen. Zo wordt de parkeergarage afgestemd op de bouwstijl, wat weer zorgt voor ontwerpvrijheid én een optimale, veilige beleving voor de bezoekers. Daarnaast hebben onze producten een levensduur van meer dan 25 jaar. Hierdoor hoeven onze producten vaak veel later vervangen te worden dan andere producten. Dit betekent een lagere milieubelasting, doordat men jaren later pas weer de renovatie- en herstelwerkzaamheden hoeft uit te voeren.

Voor meer informatie over onder andere de bescherming van hellingbanen in parkeergarages, downloadt u gratis onze whitepaper 'Bouwstenen voor de perfecte parkeergarage'.

Heeft u een uitdaging of een vraag? Bel ons gerust op +31 38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We adviseren u graag.

 

Categorieën
Advertenties
Share this on