Waarom onderhoud aan parkeergarages van belang is

12 Apr 2023

Periodiek onderhoud van je parkeergarage is belangrijk. Je voorkomt er onnodige reparaties en dus kosten mee. Bovendien kan bij (periodiek) onderhoud beter ingeschat worden welke onderhoudswerkzaamheden kunnen worden verwacht en/of begroot. Daarnaast ziet een goed onderhouden en schone parkeergarage er ook aantrekkelijker uit voor bezoekers. In deze blog vertelt Raimond Duker, Commercieel Technisch Adviseur bij BetonRestore je meer over het onderhouden van parkeergarages!

Voor mijn werk kom ik regelmatig in parkeergarages. Veelal zie ik dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe frequent een parkeergarage onderhoud nodig heeft.

Hoe vaak onderhoud aan parkeergarage:
Wij raden minimaal 2 momenten (winter en zomerperiode) aan. Daarnaast is het ook afhankelijk van verschillende factoren die per parkeergarage kunnen verschillen.

  • Wat is de gebruiksintensiteit van de parkeergarage? Met wat voor weersinvloeden hebben we te maken? Zijn er schoonmaakwerkzaamheden of is er onderhoud uitgevoerd in het verleden en hoe frequent?

Weersinvloeden zoals UV-straling en pekel- en dooizouten kunnen zorgen voor aantasting
Weersinvloeden kunnen grote invloed hebben op de staat van een parkeergarage. Denk aan UV- straling in de lente en zomer en het gebruik van pekel- en dooizouten bij vorst in de herfst en de winter. Maar ook de invloed van zure regen.

Zeker bij parkeergarages aan de kust moet je rekening houden met de kans op corrosie. Door de zouten die direct vanaf zee worden meegevoerd heb je daar meer kans op chlorideschade. Bij chlorideschade dringt de chloride in het beton en tast het de wapening aan. Hierdoor loop je het risico dat de constructieve veiligheid van de parkeergarage in gevaar komt.

Vervuiling is grote boosdoener van achterstallig onderhoud:
Je zou het misschien niet zeggen, maar een grote boosdoener van achterstallig onderhoud is vervuiling. Regelmatig komen we vervuilde en verstopte putten tegen. Maar ook vervuiling van het dek zelf. Wat hier een simpele schoonmaakonderhoud klus volstaat, vraagt achterstallig onderhoud een intensievere aanpak. Naast het feit dat een schone parkeergarage er een stuk aantrekkelijker uitziet, komt frequent schoonmaken ook de staat van de parkeergarage ten goede.

Een ander voordeel van regelmatig onderhoud is dat je lekkages en schades vaker voorkomt omdat de staat van de parkeergarage veel beter in kaart is gebracht. Uiteraard kunnen wij wel inschatten hoe vaak onderhoud nodig is om de parkeergarage up-to-date te houden. Daarnaast kunnen we hiervoor ook een onderhoudsplan maken.

U kunt bij BetonRestore terecht voor renovatie- en onderhoudswerkzaamheden in uw parkeergarage, bijvoorbeeld voor renovatie en onderhoud van uw parkeerdakenparkeerdekken, parkeerkelders en hellingbanen. Wij praten u graag bij over onze werkwijze.

Raimond Duker – Commercieel Technisch Adviseur

 

Categorieën
Advertenties
Share this on