Afsluiten Ploeg en Park Bergeijk "Rietveld"

30 Dec 2016

Wie het prachtige Bergeijk kent, kent ook de Ploeg. Rijksmonument De Ploeg is een markant industrieel complex gelegen in een modernistisch landschapspark tegen het centrum van Bergeijk. De fabriek werd in de jaren vijftig gebouwd in opdracht van Weverij De Ploeg; een socialistisch georiënteerde werkgemeenschap. Voor het ontwerp vroeg men meubelmaker en architect Gerrit Rietveld, wiens status die jaren snel stijgende was. Rietveld ontwierp in dezelfde periode mede de inrichting van het Nederlandse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel en opmerkelijke vliegtuiginterieurs voor de KLM.

De directie van De Ploeg vond dat arbeiders in een plezierige en groene omgeving moesten kunnen werken en streefde daarom naar een harmonisch model tussen industrie en natuur. Een landschapspark was gewenst, waarvoor tuin- en landschapsarchitecte Mien Ruys - dé autoriteit op groengebied – werd ingeschakeld. Rietveld en Ruys vormden een perfecte match. Beiden hadden het streven goede vormgeving voor een groot publiek toegankelijk en bereikbaar te maken, vanuit ideeën over functionalisme en standaardisatie. In 1959 werden fabriek en park opgeleverd en kon de productie van Ploegstoffen op deze idyllische locatie worden hervat.

Ruim 55 jaar later neemt Bruns het stokje van Weverij De Ploeg over. Nadat de weverij het gebouw in 2007 verliet, is de bouwkundige staat van het pand behoorlijk achteruitgegaan en zal het eerst deskundig worden gerestaureerd.

Oplossing

In het Park was sprake van veel sluipverkeer en verkeer wat er niets te zoeken had. Dit verkeer leidde er toe dat de staat van het terrein versneld achteruit ging. Bruns BV de eigenaar, samen met Burgmans en Alewijns bespraken samen met ParkPoint Benelux over welke wijze we dit zouden kunnen oplossen. Vanuit ParkPoint Benelux kwam toen het advies om de twee "hoofd" wegen af te sluiten met inzinkbare palen. De 1e hoofdweg kon gebruikt worden als toegang voor de werkplaats van Bruns, en de 2e hoofdweg kont gebruikt worden als autonome uitrit. 

Architect

Omdat de architect zoveel mogelijk de "Rietveld" look en feel wilde handhaven, werden er specifieke eisen gesteld aan de inzinkbare en verwijderbare palen. Zo moesten deze in een specifieke RAL kleur gecoat worden. (RAL 9005 met een 30% glansgraad) Hierdoor bleef het unieke karakter van het pand in stand.

De fabriek is overigens Rietvelds enige industriële gebouw en beschikt over bijzondere kenmerken zoals halfronde sheddaken, langgerekte glasgevels en unieke lichtinval. Een architectonische parel op gebied van licht, lucht en ruimtelijkheid. Het gebouw heeft mondiale allure, wat niet weg neemt dat Rietveld de voorkeur gaf aan een architectuur met menselijke trekken en maten. Het Mien Ruys park is ontworpen als fabriekspark en dorpstuin. Herkenbare stijlelementen zijn de lange zichtlijnen, afgehoekte grasvelden, strak geschoren hagen, weelderige borders met vaste planten en de vele exotische boomsoorten. Het park is gekwalificeerd als één van de belangrijkste buitenruimtelijke monumenten van het ‘Nieuwe Bouwen’ in Nederland.
 
 
 
 
 
 
 
 
Categorieën
Advertenties
Share this on