Rotterdam gaat handhaven met scanauto’s

30 Jun 2015

Gemeente Rotterdam heeft onlangs de definitieve gunning verstrekt voor de grootste aanbesteding ooit in Nederland voor scanvoertuigen: Taxameter Centrale mag 7 ScanGenius scanauto’s gaan leveren die ingezet gaan worden voor controle op betaald parkeren, handhaving van de milieuzone en voor het opsporen van wanbetalers. Daarmee bieden ze de stadswachten meer mogelijkheden om hun werkzaamheden efficiënter en effectiever uit te kunnen voeren.

Een jaar geleden is de gemeente Rotterdam overgegaan op ticketloos kentekenparkeren. Een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is daarmee niet nodig, maar nog steeds moeten de stadswachten lopend met hun controleapparatuur de straten door om elke auto te checken op
een geldig parkeerrecht.

Met de keuze voor de ScanGenius scanauto’s van TMC kunnen de stadswachten van gemeente Rotterdam straks al rijdend parkeerrechten controleren. De camera’s in de speciale “roofbox” bovenop de auto’s scannen de kentekens van geparkeerde voertuigen, waarna direct, automatisch wordt gecheckt of er een parkeerbewijs voor het betreffende kenteken is afgegeven. Daarnaast wordt uiterst nauwkeurig het middelpunt van een gescande auto berekend, waardoor het zelfs mogelijk is om te bepalen of een auto (half) op de stoep staat geparkeerd. Voor de stadswachten is dit een enorme efficiëntieslag, nu ze niet meer lopend langs de auto’s hoeven te gaan.

Naast controle op geldige parkeerrechten gaan de scanauto’s ook ingezet worden voor het controleren van de milieuzone. Per 1 januari 2016 zal deze maatregel om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren verder uitgebreid worden, zowel geografisch als qua voertuigeisen. De scanauto’s kunnen niet alleen geparkeerde, maar ook langsrijdende voertuigen scannen, waarna op basis van het kenteken bepaald wordt of de gescande auto voldoet aan de toelatingseisen van de milieuzone. Daarnaast bieden de scanauto’s de mogelijkheid te controleren op voertuigen die als “wanbetaler” te boek staan.

De scanoplossing van gemeente Rotterdam is na gemeente Delft de tweede uit de koker van TMC en ARVOO Imaging Products. Volgens het gunningsverslag van de gemeente is TMC “de beste leverancier van Scantechnologie kentekenherkenning voor Rotterdam.” Rinus Bruinsma, commercieel directeur van TMC: “Met deze scanauto’s heeft Rotterdam meteen de meest actuele technologie in huis om hun handhaving de komende jaren nog efficiënter te organiseren. Dit geeft de stadswachten meer ruimte voor het bieden van hulp en informatie en daarmee het verbeteren van de leefbaarheid op straat.”

Categorieën
Advertenties
Share this on