Parkeerhandhaving Delft gaat over op scanauto

27 Feb 2015

Met de introductie van kentekenparkeren in de gemeente Delft is de volgende stap gezet naar digitaal parkeren. Maandag is met het omdraaien van de sleutels door Ton Cornax, Afdelingshoofd Toezicht & Handhaving van gemeente Delft, de eerste scanauto officieel in gebruik genomen.

Gemeente Delft heeft de afgelopen periode voorbereidingen getroffen om over te gaan naar digitaal parkeren en digitale parkeerhandhaving. Dit om parkeren in Delft beter, makkelijker en efficiënter te maken, zowel voor de parkeerder als voor de gemeente. Parkeerders kunnen inmiddels hun parkeerrecht krijgen via het invoeren van hun kenteken op de parkeerautomaten of via belparkeren, inwoners kunnen hun digitale parkeervergunning aanvragen via de website van gemeente Delft.

Met de ingebruikname van de ScanGenius scanauto kan gemeente Delft vanaf nu ook volautomatisch de parkeerrechten controleren. De camera’s in de speciale “roofbox” scannen de kentekens van de geparkeerde voertuigen, waarna direct in de centrale ParkeerRechtenDataBase (PRDB) van gemeente Delft wordt gecontroleerd of voor het betreffende kenteken een parkeerbewijs is afgegeven. Als dit niet het geval is krijgt de BOA die de auto volgt een melding op zijn handheld, waarna hij bij de betreffende auto een naheffing kan opmaken.

“Met deze scanoplossing hebben we de meest actuele technologie in huis,” aldus Ton Cornax van gemeente Delft. “Hierdoor kunnen we de komende jaren nog efficiënter en effectiever het toezicht organiseren. Door deze verregaande automatisering, krijgen onze parkeerhandhavers meer ruimte om automobilisten hulp en informatie te geven.”

De scanoplossing van gemeente Delft is een totaalconcept, bestaande uit een innovatief, “rooftop”-scansysteem en de modulaire backoffice Brickyard, uit de koker van Taxameter Centrale en ARVOO Imaging Products. Voordeel van de losse roofbox is dat het over te zetten is naar een andere auto, zodat bijvoorbeeld in geval van onderhoud aan de auto, de controlerondes niet onderbroken hoeven te worden. De uitgebreide modulaire backoffice maakt het mogelijk de binnenkomende scandata snel te controleren in de PRDB van gemeente Delft en de resultaten door te zetten naar de handheld van de BOA’s.

Rinus Bruinsma, commercieel directeur van Taxameter Centrale: “Ik ben trots dat we als TMC hier nu staan, van parkeerautomaten naar volledig geautomatiseerde handhavingssystemen. Na het Rijksmuseum is deze scanauto-oplossing een belangrijke stap voor TMC en bevestigt het opnieuw de nauwe samenwerking met fabrikant ARVOO”. Samen zijn de partijen ook verantwoordelijk voor het camerahandhaafsysteem in de fietstunnel onder het Rijksmuseum in Amsterdam.

Categorieën
Advertenties
Share this on